13 Nisan 2012 Cuma

HAM PETROL ve TARİHÇESİ



Dünya’nın kanıtlanmış petrol rezervinin %62’si Ortadoğu’da, doğalgaz rezervinin %41’i Ortadoğu’da %27’si Rusya’da bulunmaktadır.

            Hazar ve Orta Asya petrollerini de dikkate aldığımızda yakın coğrafyamızın Dünya’nın birincil enerji kaynağıdır.

            Dünya’nın yıllık petrol talebi %1,6’dır, yıllar geçtikçe de petrol azalmaktadır.

-A.B.D Dünya birincil enerji (petrol, doğalgaz) ve ham petrolün %25’ini tüketmektedir.
-A.B ülkelerinin dünya enerji tüketimindeki payı %16’dır

            İlk petrol kuyusu 4.yy’da, 800 fit kadar derinlikte, Çin’de bulundu. 9. yy’da Azerbaycan-Bakü’de petrol işlenmeye başladı. 1723 yılında Rus Çarı İran’ın Bakü ele geçirerek petrol önemli bir hale gelmiştir.

            Modern petrol tarihçesi, 1893 yılında petrolün distilasyon prosesinin keşfiyle başlar. Ham petrol, Polonyalı bilim insanı Ignacy Lukosiewicz tarafından destillenerek gaz yağı elde edildi, bu keşif Dünya’da hızla yayıldı ve ilk Rus rafinerisi 1861’de Bakü’de kuruldu. İlk ticari petrol kuyusu ise 1858 yılında Kanada’da kuruldu.

           
            1910 yılında kadar Dünya’nın çeşitli bölgelerinde, endüstriyel üretime elverişli petrol sahaları keşfedildi. Kanada, Hollanda, Doğu Hint Adaları, Peru, İran, Venezüella ve Meksika…

            İçten yanmalı motorların keşfi ile petrole olan ihtiyaç artmıştır.

1900’lü yılların başında, otomobillerde benzinli motorların kullanılmasına kadar ham petrolden distilasyonla gaz yağı elde edilirken, çıkan bir atık maddeydi. Daha sonra benzin ve dizel yakıtlarıyla çalışan çiftlik araçlarının kullanımı yaygınlaşarak ziraat’ta yüksek verimlere ulaşıldı.

            Petrolün keşfi ve hızla gelişen rafinasyon yöntemleriyle üretilen yakıtlar 1950 yıllarına kadar dünyadaki en önemli yakıt olan kömürün yerini almaya başladı. Bilim adamları daha ileri rafinasyon yöntemleriyle petrolden sentetik kimyasal maddelerin (Petrokimyasallar) elde edilmesi için araştırmalara başladılar. Zirai ürün verimini arttıran suni gübre maddeleri ve ilaç sanayi için çeşitli maddeler geliştirildi. İpeğin yerini alan ilk sentetik madde, naylon üretilerek çeşitli kumaşlar elde edilmeye başlandı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder