29 Nisan 2012 Pazar

Yakıtlar

HİDROKARBON FÜZE YAKITLARI
            Hidrokarbon füze yakıtları, JP-9 ve JP-10 uçaktan atılan füzeler için özel olarak geliştirilmiş yakıtlardı. Çok pahallıdır ve fiyatın önemli olmadığı özel koşullar için gereken miktarda üretilir.
JP-10 = ekzo, tetrahidro, di, siklopentadin
JP-9   = metilsiklohekzan, perhidronobormadien
GAZ YAĞI (No:1)
Gaz yağının bileşiminde %70’den fazla dallanmış ve düz zincirli parafinler ile naftenler vardır.
Aromatik hidrokarbonlar çoğunluğu alkil benzenler ve alkil naftenler olmak üzere %25’in altındadır. Olefinlerin miktarı normal olarak %5’i geçemez.
Gaz yağı ham petrolün atmosferik distilasyonunda elde edilen ürünlerden C5 – C25 karbon sayılı hidrokarbonlar içeren orta distilatlar sınıfına girer. Az farklılıklarla gaz yağı stoddart solvent, bazı jet yakıtı ve hafifi fuel-oil’leri kapsar.

DİZEL YAKITLAR
Dizel yakıtı, No:1 (Gaz yağı) ham petrolün atmosferik distilasyonunda çekilen orta faranksiyonunun hafifleridir.  Bu yakıt C9 – C16 arasında karbon içeren HC’lar karışımıdır. Kaynama aralığı 260 – 570 ºF, yoğunluğu 0,81 gr/cm3’dür.

Fuel Oil
a)      Distilat Fuel Oiller

Ağır gaz oil (Distilat fuel oiller), endüstriyel yakıt olarak ve bazı ürünlerin elde edilmesinde ham madde olarak kullanılır. Uzun zincirli (20 – 70 C atomlu) alkanlar ve aromatik HC’lar içeren, kaynama aralığı 380 – 540 ºC arasındaki HC’lu bileşenlerdir.

b)      Ağır Fuel Oil (Kalıntılar)
Bu gruptaki ürünler, distilasyon kalıntılarıdır. Yoğunlukları >900 kg/lt kinematik viskoziteleri 10 cgt’den büyüktür.

YAKIT OLMAYAN ÜRÜNLER
1-)  Yağlama yağları
2-)  Petrol koku
3-)  Bitüm (asfalt, yol yağı)
4-)  Parafin vakslar (mumlar)
5-)  Solventler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder